A “játszható könyv”

vasárnap, december 4th, 2011

Ahogy egyre gyűltek a tapasztalatok és a tudásanyag a táblás játékokkal kapcsolatban, egyre inkább nőtt az igényem egy saját gyűjtemény kialakítására. Távol-keleti útjaim során ugyan sikerült egy-egy gyöngyszemet beszerezni, de ezek a vásárlások csak a véletlennek voltak köszönhetők. Sem a pénztárcám, sem az időm nem engedi, hogy kifejezetten gyűjtőként keressek fel helyeket valódi műkincsek után kutatva. Más módszerhez kellett folyamodnom, a “csináld magad” módszeréhez. Nem bántam meg, remek szórakozásnak bizonyult.

Először egy kedves barátom esküvője volt az apropó. Különleges ajándékot szerettem volna átadni neki és párjának, és így született egy szép nagy doboz tucatnyi játéktáblával és sok-sok csecsebecsével, mint bábukkal. A szabályok kis füzetben mellékelve. Sokat dolgoztam rajta, és a család többi tagja is kivette a részét, amint kavicsokat gyűjtött, agyagot formázott, kagylót vagy pénzérmét lakkozott, esetleg épp egy faesztergályost bízott meg munkával. Szép lett, büszke vagyok rá.

Ez a doboz először is egy másolatot szült: muszáj volt a mi háztartásunkba is egy kollekció, hasonló kivitelben. Az átdolgozás során már tudtam, hogy ezúttal túl messzire mentem. A játéktáblák hosszú heteket igénybe vevő kialakítása, a szabályok pontosítása miatt végzett kutatások és az élmény, ami a partikon ért, amikor ezeket a táblákat használtuk, mind azt sugallta, ebben az egészben több van, mint ami csak a környezetemre tartozik. (tovább…)