JARMO

csütörtök, augusztus 1st, 2013

 

A játék kinézetét kis változtatásokkal az AGON könyvből vettük. Miután megmutattam, hogy melyik játékról lenne szó, hogyan kéne kinéznie, és a részleteket megvitattuk, kaptam egy megvalósítható képet a játékról. A tábla méretre vágása a bábuk helyének kivésése és a csiszolás után, jött a minta ráégetése. Ezt a feladatot nagyon aprólékosan kivitelezte egy pirográf páka segítségével. A táblán valahol egy AGON feliratot szerettem volna, hiszen ezt a játékot ott találtam és nekem teljesen összefonódik az AGON szériával, könyvvel. Ezt a felirat végül a bábuk helyére került.
(tovább…)

ALQUERQUE

vasárnap, december 4th, 2011

Már nagyon vártam az Agon című kalandjáték negyedik epizódjának megjelenését. A sok rejtvény, kaland mellett kíváncsi voltam a befejező táblás játékra is. Volt, aki hamarabb végigjátszotta és figyelmeztetett, nem lesz könnyű feladat. Igaza lett. A gyönyörű, ékszerdobozhoz hasonlító játék igazi kihívást jelentett. Már az első pillanatban látszott, hogy nem lesz egyszerű megvalósítani. Sokkal összetettebb, aprólékosabb, mint a Tablut vagy a Fanorona.

A többféle anyag, a játékfelület mívessége elbizonytalanított, de úgy gondoltam, lesz, amilyen lesz, és belevágtam.

(tovább…)

FANORONA

péntek, november 25th, 2011

Az egyik kedvencem. Az Agon c. kalandjáték sorozat harmadik epizódjában, a madagaszkári színben találkoztam vele először. Alkalmas könnyed és gyors játszmákra is, de ha két megfontolt ellenfél kerül szembe egymással, akár hosszú percekig is el lehet töprengeni egy-egy lépés előtt.

Egy kicsit aggódtam, vajon asztalos képzettség hiányában miként tudom kivitelezni, de szerencsére ma már széles a kínálat gyalult, felhasználásra kész léc és dekorációs anyagokból, melyekkel fűrész, néhány szeg, csavar és ragasztó segítségével egy laikus is elboldogul.

Az első lépés itt is a tervezés, az anyagok átgondolása volt. Kicsit több időt vett igénybe, mert a monitoron keresztül nem volt egyértelmű, mit és hogyan kellene illeszteni.

(tovább…)

TABLUT

csütörtök, november 24th, 2011

Minden az Agon című kalandjátékkal kezdődött. Az olykor nem is oly könnyed fejtörőkkel teli, szórakoztató számítógépes játékkal, amit játszhatunk egyedül is, de akár a családdal, barátokkal együtt is. A második, lappföldi epizód záró fejtörőjeként a Tablut táblajátékban kellett győzedelmeskedni. Jutalmul bármikor újrajátszhattunk virtuális ellenfelünkkel – sajnos csak számítógép elött ülve. Ekkor gondoltam először arra, hogy talán el lehetne készíteni ezt a táblás játékot fizikai formájában is. Így már bármikor játszhatunk baráti, családi körben is.

Azt mondják, minden kezdet nehéz. Ez így igaz, még a játékkészítésre is, de ahogy formálódik és egyre inkább kezd hasonlítani arra, amit alkotni szeretnénk, annál nagyobb a lelkesedés és az elszántság. Az első pillanatban tudtam, milyennek kell lennie, és azt is, csakis a játék eredetéből megismert anyagokból készíthetem.

Ma már nem nehéz találni beszerzési helyeket, hisz akár otthonunkból, az internet lehetőségeit kihasználva felkutathatjuk vagy akár meg is rendelhetjük amire szükségünk lehet.

No, de ne legyünk ennyire kényelmesek!

(tovább…)