FANORONA

Az egyik kedvencem. Az Agon c. kalandjáték sorozat harmadik epizódjában, a madagaszkári színben találkoztam vele először. Alkalmas könnyed és gyors játszmákra is, de ha két megfontolt ellenfél kerül szembe egymással, akár hosszú percekig is el lehet töprengeni egy-egy lépés előtt.

Egy kicsit aggódtam, vajon asztalos képzettség hiányában miként tudom kivitelezni, de szerencsére ma már széles a kínálat gyalult, felhasználásra kész léc és dekorációs anyagokból, melyekkel fűrész, néhány szeg, csavar és ragasztó segítségével egy laikus is elboldogul.

Az első lépés itt is a tervezés, az anyagok átgondolása volt. Kicsit több időt vett igénybe, mert a monitoron keresztül nem volt egyértelmű, mit és hogyan kellene illeszteni.

Felhasznált anyagok:

- falap – max. 20 mm vastag
- díszléc
- fabútorláb
- szeg
- csavar
- fa ragasztó
- vékony lazúr
- fehér zománc festék
- fa golyók 50 db.
- fehér és fekete egészségre ártalmatlan festék

 Eszközök:

- kézi vagy dekopír fűrész
- kalapács
- csavarhúzó
- fúrógép
- fafaragó hobbi véső – ”U” alakú
- szögmérő vagy gérvágó láda
- nehezékek
- lazúrecset
- iskolai vékony ecset 1-es max. 2-es méretű

A játékterület mérete függ a felhasznált bábuk, azaz a fa golyók méretétől, hogy esztétikus, a játék szempontjából kezelhető felületet kapjunk. Miután kitaláltam, méretre vágtam a fa lapot. Ceruzával felrajzoltam a vonalakat. Kijelöltem a mélyedések helyeit.

A kis gödröcskéket vésővel vagy minimum 10-es fúrószárral célszerű kialakítani. Mindkettőt kipróbáltam. A vésés lassabb, viszont a fúrásnál, ha nem vagyunk elég óvatosak, kitéphet a fából apróbb szálakat. A tábla hosszanti oldalánál végigfutó, a leütött bábuk tárolására alkalmas vájatot vésővel alakítottam ki. Miután ez megvolt díszléceket méretre vágtam, a sarkainál 45o-os szöget bezárva, azaz gérvágást alkalmaztam. Ragasztóval rögzítettem és egy éjszakát nehezék alatt száradni hagytam. A kész alapot mahagóni színűre lazúroztam.

Míg száradt a játéktábla befestettem a fagolyókat 25 db. fehér, 25 db. fekete. A játékhoz 22-22 bábu kell, de jó, ha van tartalék.

A fa lábakhoz, szintén barkácsboltban kapható bútorlábat használtam és lazúrozás után csavarral rögzítettem a tábla aljához. Csavarozás előtt célszerű a lábakat vékony fúróval a közepén átfúrni (előfúrni) és úgy felcsavarozni, természetesen ragasztható ez is, ha nem szeretnénk csavarral bajlódni. Készítettem egy apró fiókot és a tábla aljára, de egy megfelelő méretű doboz is megfelel erre a célra.

Miután az alap készen állt, kezdődhetett az igazán türelmet igénylő mintázás. A zománcfestéket a vékony iskolai ecsettel az előre felrajzolt és a lazúrozás alól éppen csak átsejlő vonalazás mentén kifestettem. Már csak a teljes száradást kellett kivárni és indulhatott a játék!

Igazán mutatós darab lett és mindig szem előtt van, hiszen nem csak jó játék, de nálunk dísze is az étkezőszekrénynek…

(Illusztrációk a Képcsarnokban)

Taskó Ágnes (2011.12.)

Szólj hozzá